In een vorig leven, toen ik fiscalist was bij een  groot internationaal kantoor, begon het belang  van het maken van een goede eerste indruk echt  bij mij te dagen. De meeste klantgesprekken deed ik samen met mijn kamergenoot, een senior  belastingadviseur.

Vaak namen klanten na het gesprek contact op met mij in plaats van met mijn senior collega, terwijl hij toch meer kennis en ervaring had. Dat begreep ik eerst niet, tot ik erachter kwam dat zakendoen in eerste instantie altijd gaat om het maken van een connectie. Knowhow komt op de tweede plaats. Iedereen maakt altijd eerst onbewust een scan. Mijn collega wist zichzelf eigenlijk niet goed te presenteren, waardoor klanten hem wel hoorden, maar niet echt zagen. Hij kon moeilijk die persoonlijke verbinding leggen. Dat heeft te maken met lichaamstaal, uitstraling en kleding; alles wat onze zintuigen waarnemen.

Hoe komt het eigenlijk dat we belang hechten aan onze eerste indruk? Het antwoord vinden we in de evolutieleer. De oermens moest voor behoud van lijf en leden in een fractie van een seconde een mogelijke tegenstander kunnen inschatten. Dat inschatten doen we vandaag de dag nog steeds, razendsnel en onbewust, ook al dreigt er geen gevaar. Wat we waarnemen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) wordt binnen enkele seconden via onze zintuigen en hersenen omgezet in een gevoel. Noem het intuïtie of buikgevoel. Onze bewuste waarneming volgt later en daarmee kunnen we de eerste indruk alleen nog maar wat bijschaven, maar niet wezenlijk veranderen. Dat geldt voor alle ontmoetingen, persoonlijk en zakelijk.

Op zakelijk vlak weten we natuurlijk precies wat belangrijk is. We steken veel tijd en geld in de ‘verpakking’ van ons bedrijf. Van een mooi pand met bijpassende inrichting (die tot stand komt na zorgvuldig overleg met adviseurs) tot opvallende visitekaartjes. En in dit mobiele tijdperk steken we ook veel tijd en geld in onze website en social media-accounts. Alles gaat snel, dus je moet efficiënt zijn. Je hebt maar een paar seconden om de aandacht te grijpen en een goed beeld neer te zetten van je bedrijf. Dat weten we inmiddels. Maar hoe zit het met de verpakking van de medewerkers, inclusief de eigenaar; klopt jullie uitstraling ook bij de boodschap die je bedrijf wil overbrengen?

Als je nu weet dat je met al je zintuigen de eerste indruk waarneemt en dat je altijd meteen (onbewust) een oordeel vormt, kijk je misschien ook anders naar jezelf als visitekaartje. Mensen zien wat jij laat zien, dus zorg dat je er goed bijloopt. Hoe mobiel we tegenwoordig ook zijn, er schuilt nog steeds die oermens in ons, die maar een paar seconden nodig heeft om op basis van intuïtie een oordeel te vellen over de ‘tegenstander’. Zoals met alle clichés is ook deze echt waar: je kunt maar één keer een eerste indruk maken. En juist in deze snelle tijd zijn die eerste seconden en minuten van een eerste gesprek dus zo belangrijk. Ik geef alvast één tip: draag in ieder geval goed zittende kleding in de juiste maat.

COLUMN

Reageren? info@gentlemensplace.com  |  Tekst Christiaan Sijnen  |  Fotografie DeBeeldredacteur.nl/Martine Goulmy

CHRISTIAAN SIJNEN is de (mede)oprichter van herenkledingzaken Gentlemen’s Place in Aalsmeer en op de Zuidas in Amsterdam. Zijn missie is om mannen op een persoonlijke manier te stylen, zodat zij zowel zakelijk als privé goed voor de dag komen. Christiaan geeft ook De Stijl Masterclass, waarin hij deelnemers meeneemt in de wereld van stijl, etiquette en non-verbale communicatie. ADAM TASI is de andere (mede)oprichter van Gentlemen’s Place. Hij is van origine Hongaars met een goede dosis internationale ervaring. Adam kleedt en adviseert voornamelijk klanten op de Zuidas, waaronder bankdirecteuren, ondernemers en partners van internationale advocatenkantoren. Samen met Christiaan verzorgt hij de Office Tour, waar hij medewerkers van bedrijven in-house styled en ontzorgt.  www.gentlemensplace.com  |  Zijdstraat 64, Aalsmeer  |  Arnold Schönberglaan 7, Amsterdam (Zuidas)