Wat een eervolle lijst Jetze, maar even meteen duidelijkheid: Ben jij a true Gentleman?

Als ik dat over mijzelf zou zeggen dan ben ik dat niet in de zin van het woord. Ik ben wel betrouwbaar en behulpzaam, dat vind ik belangrijk. Ik zit (voornamelijk) voor andere mensen klaar. Maar dat lukt niet altijd, zeker in de sportwereld niet. Als sportman heb ik soms een aan- en uitknop. Soms moet de knop echt uit wil je goud halen. Dan gelden er andere regels en verwachtingen.

Dat is innerlijk omschreven, dat zie je niet meteen het eerste moment. Is uiterlijk niet belangrijker?

Heel belangrijk. De manier hoe je je uiterlijk laat zien nog veel meer. Noem het gewoon je uitstraling, geest en lichaam.

 

Zijn er in de sportwereld Gentlemen?

Ja, die zijn er zeker. De Zwitser Fabian Cancallara, ik ken hem niet persoonlijk maar van afstand. Hij is altijd open. Maar er zijn ook heel veel die even voor het ‘fotomoment’ een Gentleman willen zijn. Zeg maar de namaak Gentleman.

Heeft jouw lichamelijke beperking invloed of mensen jou meer of minder a true Gentleman vinden?

Ik heb een bijzonder leven, dat heeft mij gecreëerd zoals ik ben. Ik ben hierdoor mij meer als een Gentleman gaan gedragen. Ai! Dan zeg ik het nu toch over mijzelf! Maar mijn uiterlijk heeft zeker effect. Mensen beoordelen je toch altijd op je uiterlijk. Daarom juist tof als ik mijn eerste handdruk kan geven en bij mensen een verrassende blik in hun ogen zie komen. Ik kom fysiek sterk over en als ik zit heb ik een lang bovenlichaam, het is anders en dwingt dan onbewust een zekere mate van respect af zo is mijn ervaring.

“THE PAIN YOU FEEL TODAY WILL BE THE STRENGTH YOU FEEL TOMORROW”

Draagt kleding bij aan a true Gentleman?

Jazeker, maar merk onafhankelijk, kleding heeft niet altijd met een kostenplaatje te maken. Als het maar wel netjes en de juiste pasvorm heeft. Want op het pak van James Bond staat ook geen merk.

De fashion wereld draait veel om uiterlijk. Welk advies heb jij voor mijn wereld?

Ik hoop dat merken en winkels de consument meer bewust maken van goede kleding, die dus langer meegaat. Wederzijds respect en echt luisteren naar de behoefte van de klant. De tijd van sale naar sale is hopelijk nu voorbij. Want sale betekent overschot dus zorg dat er minder gemaakt wordt en beter geadviseerd wordt.

Jetze, laatste vraag. Stel je bent als sportman uitgenodigd voor een lunch bij Wim-Lex en Max op Huis ten Bosch. Je zit naast de Koning en je weet die is erg medelevend en geïnteresseerd. Maar soms een beetje dom, want hij zegt: “Goh, als ik vragen mag wanneer bent u eigenlijk begonnen met bergklimmen?”

Om heel eerlijk te zijn ben ik geen professioneel bergbeklimmer maar misschien is iedereen dit stiekem wel. Vanaf de geboorte ‘klimmen’ we allemaal. De een wat sneller dan de ander, maar degene die geniet van het uitzicht is zich bewuster van alles en zal aan de andere kant niet naar beneden vallen. Dit probeer ik in de handbike én triathlonsport ook, de beste van de wereld zijn en mensen laten zien wat er mogelijkheid als je écht wilt klimmen, tussendoor op de momenten dat het kan ook genieten van het ‘uitzicht’.