“Don’t forget; Always dress for the occasion”

Wanneer het precies is gebeurd, vertellen de geschiedenisboeken niet. Wat we wel weten, is dat Casual Friday een fenomeen is dat ergens in de jaren ’90 is ontstaan. En Casual Friday betekende dat de das af mocht, het pak een dagje in de kast kon en zelfs de spijkerbroek aan mocht. En de Casual Friday is inmiddels al verworden tot de Casual Week.

Vroeger was het makkelijk; je droeg een blauw pak, wit overhemd, een das en een paar gepoetste zwarte schoenen. Maar op de Amsterdamse Zuidas, het financiële hart van Nederland, wordt al gesproken over ‘casualisering’ en is de traditionele ‘jasje-dasje’ dresscode losgelaten. Dat betekent trouwens wel, dat je ineens moet gaan nadenken over je eigen ‘verpakking’. En wat je hier nou eigenlijk mee wilt uitstralen. Niet te grijs en te stoffig dus, dat was de oude economie. Maar wel stoer, elegant en op elkaar afgestemd. En dan graag met oog voor detail!

Ik denk dat die eerste paar seconden van een eerste ontmoeting, heel erg belangrijk zijn. Want van iemand die zorg en aandacht besteedt aan zijn/haar eigen uiterlijk, kun je ook verwachten dat die zorg en aandacht besteedt aan zijn of haar werk. Dat is wel zo’n prettige start van een kennismaking of samenwerking. Daarnaast kun je die eerste indruk, tenslotte maar 1 keer maken. Het is meestal prima om casual gekleed te gaan, zolang het er maar verzorgd uitziet. Belangrijkste daarbij is dat ‘de fit’ klopt. En daarmee bedoel ik dat de kleding goed op elkaar is aangesloten. Dus niet knellend of te ruim. Draag dus geen oversized kleding- stukken, maar ga op zoek naar items die perfect zitten. Laat deze desnoods passend maken door een kleermaker of de kledingwinkel.

Bij casual gaat het om comfort, gemak en jouw persoonlijke smaak. Bij smart casual (= business casual) gaat het om een combinatie van zakelijke items. Denk daarbij aan een business-overhemd of colbert met een spijkerbroek of een chino. (Maar vooral geen pak!). In principe is bijna alles geoorloofd in de smart casual look, zelfs polo’s. Met smart casual kan je dus veel meer van jezelf laten zien en het verschil maken. Zolang de kleding maar elegant, passend en modieus is. Want je wilt er ‘smart’ uitzien, je weet tenslotte maar nooit wie je tegenkomt.