“Don’t forget; Always dress for the occasion”

Cultuur is het geheel van waarden en normen die een leidraad vormen voor iemands denken en handelen. En iedereen heeft een eigen manier van denken, voelen en doen. Dit is een optelsom van alles wat je hebt meemaakt. En dat geldt ook voor de kledingstyle die we hebben.

Er is niet alleen een verschil in kledingstyle tussen landen als Italië, Duitsland of Amerika, ook op nationaal niveau zijn er (grote) verschillen. Zelfs op brancheniveau. We kijken toch anders naar een accountant in een jeans met gaten en een T-shirt dan naar een accountant in een net pak.

Kunnen wij in deze tijd van grenzeloos ondernemen ookgrenzeloos kleden?
Je hebt maar een paar seconden om de aandacht te grijpen en een goed beeld neer te zetten van jezelf en dus van je bedrijf. Dat weten we inmiddels. Die zakelijke eerste indruk geldt natuurlijk ook (inter)nationaal. Klopt je uitstraling bij de boodschap die jij en je bedrijf wil overbrengen qua cultuurverwachtingen?

Het mooie van grenzeloos ondernemen is dat het iets avontuurlijks in zich heeft zitten. Iets werelds. Maar dus ook iets mateloos als je niet oplet. De Duitse bedrijfscultuur is veel formeler dan de Nederlandse. Heb je een afspraak met een Duitse collega, kies dan voor een donker pak met een wit overhemd en een eenvoudige das of voor de dames een donker mantelpak met witte blouse. Niet te veel kleuren, niet te veel franjes en niet te veel accessoires. Maar denk ook aan gepoetste schoenen. Ongepoetste schoenen staan in Duitsland symbool voor het gebrek aan respect en professionaliteit.

En ook in Italië is het belangrijk goed voor de dag te komen. Italianen weten verzorgde en modieuze kleding bijzonder te waarderen: kleding van goede kwaliteit en snit waarbij de combinatie van pak, hemd, das, schoenen en sokken uitstekend op elkaar zijn afgestemd.

Maar ook gewoon in Nederland. Interesseer je vooraf eens in het bedrijf of de betreffende persoon met wie je zaken gaat doen. En zorg er vervolgens voor dat je ook naar zijn of haar (bedrijfs)cultuur of branche gekleed bent. ”Dress for the occasion” is hier het motto.

En tijdens de komende feestdagen, nieuwjaarsborrels en -recepties, kun je alvast een begin maken met goed grenzeloos kleden. Wil je advies, bijvoorbeeld over je dresscodes? Ik help je er graag mee, zodat ook jij straks op die kerstborrel of nieuwjaarreceptie er perfect uitziet.

Ik wens je een heel stijl- en succesvol 2020 toe!